Japán tavasz a tányéron: A sakura szezon kulináris élményei

A tavasz Japánban a megújulás és a szépség évszaka, amit a cseresznyevirágok, az az a sakura virágzása is jelez. A japán konyha ezen időszakban is bővelkedik a szezonális alapanyagokban és különleges ételekben, amelyek ünneplik a tavasz frissességét és színpompáját, nézzük meg, hogy mit érdemes ilyenkor megkóstolni!
Sakura motívumok
A sakura nem csak a tájat díszíti, de a konyhában is visszaköszön, hiszen virágokat például ételek és italok ízesítésére, díszítésére is használják. De nagyszerű kulináris élvezetet nyújt a sakura mochi (rizstészta “gombócok” cseresznyevirág töltelékkel,  a rizstészta általában rózsaszínűre van festve és cseresznyevirág formára van hajtva), a sakura zenzai (édes vörösbab leves cseresznyevirágokkal), a sakura tea (cseresznyevirág aromásított tea) és a sakura sake (cseresznyevirágokkal ízesített rizsbor) is.
Tavaszi zöldségek és halak
A tavaszi szezonban friss zöldségek és halak is bőven elérhetők, ezt szívesen egészítik ki a takenokoval (bambuszrügy), a fukival (japán petrezselyem) és a kabochával (tök) – mind gyakori szereplője a tavaszi ételeknek. Halak közül a sakuramasut (tavaszi lazac), az ayut (folyami pisztráng) és a katsuot (bonitó) fedezhetjük fel a tányéron ebben az évszakban.
Sashimi és sushi
A tavasz emellett a sashimi és sushi szezonja is, a sushi tekercsek összeállításában is nagy szerepe van a szezonalitásának mind a zöldségek, mind pedig a halak tekintetében. A japán konyhában alapvető érték a friss összetevők használata, így mindig igyekeznek idényzöldségeket és halakat felhasználni!

Tavaszi desszertek
Az édességek is sokszor a sakura motívumot idézik kikeletkor, népszerű a sakura mochi, a sakura dango (cseresznyevirág gombócok), a sakura ice cream (cseresznyevirág fagyi) és a sakura jelly (cseresznyevirág zselé). Érdemes mindet kipróbálni, ha lehetőségünk adódik!
Hanami
Ez a cseresznyevirágzás ünnepe Japánban, ekkor a családok és a barátok piknikeznek a cseresznyefák alatt, és gyönyörködnek a virágok szépségében, így kapcsolódva a természethez, ápolva hagyományaikat. A hanamihoz kapcsolódó tipikus ételek és italok: a sakura mochi, a sakura tea és a sakura sake – ezt általában bentoban (japán dobozos ebéd, ételtartó) viszik magukkal.

A japán konyha tavaszi ételei és a sakura szezon különlegességei nemcsak finomak, de gyönyörködtetik a szemet is. Ha tavasszal Japánba látogatsz, kóstolj meg minél több sakurás ételt, italt – garantáltan emlékezetes kulináris élmény lesz!




Japán tengeri kincsek: a sushi háttértörténete és érdekességei